Vajce Benedikt je hitom mnohých prevádzok počas raňajok. Poznáte však jeho prípravu?

0
334

Všimli ste si, že aj slovenské bistrá a reštaurácie ovládol raňajkový hit – vajce Benedikt? Viete, čím je špeciálne a ako sa pripravuje? O tom, že je obľúbené nielen na Slovensku, svedčí aj fakt, že benediktínske vajíčko má dokonca svoj medzinárodný deň. Je ním 16. apríl a tento rok pripadol na Veľkonočnú nedeľu. Akýkoľvek deň je však ideálnym na to, aby ste si pripravili túto delikatesu na raňajky alebo si ju dopriali pripravenú profesionálnym šéfkuchárom.

„Benediktínske vajce, inak prezývané aj stratené vajce, je vlastne toast alebo muffin s maslom, na ktorom je vajce uvarené namäkko, šunka a holandská omáčka. Patrí medzi obľúbené a vyhľadávané raňajkové jedlá, preto sme ho do nášho raňajkového menu zaradili aj my,“ hovorí Tomáš Opletal šéfkuchár hotela Sheraton.

Pôvod vajíčka Benedikt popisujú legendy rôzne. Podľa jednej si prvýkrát benediktínske vajce objednal v roku 1894 burzový maklér Lemuel Benedict z New Yorku. Po prehýrenej noci mu bolo ťažko a tak si v hoteli Waldorf objednal maslový toast, vajce namäkko, chrumkavú slaninu a k tomu holandskú omáčku. V hotelovej kuchyni boli z tejto kombinácie nadšení a tak ju hneď zaradili do raňajkového menu. Ďalší spájajú pôvod tejto pochúťky s pápežom Benediktom XIII., ktorý mal rád vajíčka uvarené namäkko. Jedol ich vraj každý deň a údajne preto po ňom pomenovali benediktínske vajce.

Za chutným vajíčkom Benedikt však nemusíte ísť do New Yorku, ale môžete si ho pripraviť  doma, alebo si ho dopriať počas najlepších raňajok na Dunaji v hoteli Sheraton. Na svoje si tu prídu aj milovníci sladkého, pretože na nich čakajú chrumkavé croissanty a voňavá káva v príjemnom prostredí lobby.

Recept:

Vajce Benedikt

  • 4x vajce
  • 2x anglický muffin
  • 4x plátok šunky
  • 2 žĺtka
  • 1 čajová lyžička vínneho octu
  • 50ml octu
  • 1 polievková lyžica soli
  • 100g masla
Postup:

Dajte variť vodu so soľou a otcom. Keď sa začne variť voda, stlmte na menší plameň, aby nebublala, vodu v hrnci roztočte a do stredu opatrne rozbite vajíčko tak, aby sa neroztrhol žĺtok. Tým, ako sa voda točí, obalí sa žĺtok do bielka. Všetko potom pomaly varte približne 5 minút. Vyberte vajce a nechajte ho sušiť na utierke. Položte ho na rozpálený a opečený anglický muffin, pridajte plátok opečenej šunky a polejte holandskou omáčkou, cca. 1,5 lyžičky na jedno vajce.

Holandská omáčka – postup:

Žĺtka s vínnym octom a štipkou soli vyšľahajte vo vodnom kúpeli do hustejšej konzistencie. Musia mať takú teplotu, aby vás nepálili. Počas šľahania si ohrejte maslo v inom hrnci na rovnakú teplotu – približne 45 až 50 stupňov. Potom pomaly prilejte maslo do vyšľahaných žĺtkov a na konci osoľte podľa potreby. Konzistenciou by mala pripomínať redšiu majonézu.

Anglický muffin 4 ks:

  • 100 ml mlieka
  • 2 g sušeného droždia
  • 8 – 10g cukru
  • 50g masla alebo masti
  • 140g hladkej múky

Muffiny si pripravte ešte predtým, ako pôjdete robiť vajce Benedikt. Ohrejte mlieko s cukrom na 37 stupňov, nechajte cukor rozpustiť a pridajte droždie. Do misky dajte múku, rozpustené maslo a všetky suroviny